3. Tennessee

USA:n osavaltiot tutuiksi -haaste

3. TENNESSEE (TN)
”The Volunteer State”

Yhdysvaltain karttaa katsoessaan ei jotenkin vaan osaa hahmottaa, miten valtavasta alueesta on kyse ja miten suuria ovat jopa yksittäiset osavaltiot, joiden sisällä saattaa olla jopa 100 maakuntaa (Suomessa niitä on 19, Tennesseessä 95) ja niiden sisällä kaupunkeja vieläkin enemmän. Voimme jotenkin hahmottaa kaiken suuruuden kun vertaamme esim. Tennesseen osavaltiota Suomen valtioon. Suomessa on vajaat 5,5 miljoonaa asukasta ja pinta-ala 338 432 neliökilometriä, kun taas Tennesseen osavaltiossa on yli 6,3 miljoonaa asukasta ja pinta-alaltaan se on ”vain” vajaa 1/3 osa Suomen pinta-alasta eli 109 247 neliökilometriä. Koko Yhdysvaltain pinta-ala taas on huikeat 9 826 630 neliökilometriä.

tennessee

Tennessee (Cherokee: Tanasi”) luetaan Yhdysvaltain etelävaltioihin ja se oli ennen eurooppalaisten tuloa osa Cherokee intiaanien alueita. Tennesseen pääkaupunki on Nashville ja osavaltion suurin kaupunki Memphis. Tennesseen alueelle kirjattujen tietojen mukaan saapui ensimmäisinä eurooppalaisina espanjalaisen tutkimusmatkailijan Hernando de Soton ryhmä vuonna 1540. Myös kapteeni Juan Pardo kulki löytöretkellään ”Tanasqui”-nimisen intiaanien asutuksen läpi lähellä Tanese-jokea (nyk. Little Tennessee).

Tennessee liitettiin Yhdysvaltoihin 16. osavaltiona vuonna 1976. Se erosi jälleen Yhdysvalloista v. 1861, mutta sisällissodan jälkeen säädettiin orjuuden lakkauttava perustuslaki ja osavaltio liitettiin taas takaisin Yhdysvaltoihin.

Tennesseellä on 8 rajanaapuria, eli Yhdysvaltain osavaltioista eniten. Osavaltion pohjoispuolella sijaitsevat Kentucky ja Virginia, idässä Pohjois-Carolina, etelässä Georgia, Alabama ja Mississippi ja lännessä Arkansas ja Missouri. Tennessee-joki kulkee osavaltion halki. Tennessee on perinteisesti jaettu kolmeen osaan: itäiseen, keskiseen ja läntiseen. Länsiosissa sen rajana ovat Mississippi-joen rantojen alangot ja idässä Appalakit, sekä Blue Ridge Mountains.

Pääkaupunki Nashville tunnetaan kantrimusiikin kotipaikkana. Country Music Hall sijaitsee myös Nashvillessä. Ehdoton Nashvillen erikoisuus on täysimittainen kopio Kreikan Ateenan Parthenonin temppelistä.

Memphisissä taas kaikkein eniten turisteja ja muita kävijöitä vetää itseoikeutetusti Graceland, Elvis Presleyn, eli yksinkertaisesti ”Kuninkaan” koti. Yksityiskotien kävijämäärältään nähtävyytenä Yhdysvalloissa sen ohittaa vain Valkoinen talo. Marthin Luther King murhattiin Memphisissä v. 1968.

usamapcount

Mainokset
Categories: osavaltiot | Avainsanat: , , | 1 kommentti

Artikkelien selaus

One thought on “3. Tennessee

  1. Nashville löytyy minultakin ja paljon muuta Elviksen ohella. Sinun kollaasisi on taas erinomaisen tyylikäs.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

TeeTee Tours

Taiska matkailee

Around The World

Postcrossing- ja muita kortteja

Vandemonian Vagabond

Armchair Travel - Postcards from Around the World

SusuPetal

Lyhyitä tarinoita elämästä. Ei suurta fiktiota. Faktaa. Ehkä.

Ritva Sillanmäki Photography

The world as I see it

Crystal Valley

Todellisuuden tuolla puolen

Kuvatuksia

kuvahaasteita

HaasTeet

Valokuvahaasteblogi

WONDERS

Short Stories. Photos and pictures. Poems even.

My Turku

Jo vuodesta 1986

ART BY RITVA

Colorful Interior Art

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: